Poznajcie przepis z facebookowego wyzwania dla Naszego Szefa kuchni. Jedna z naszych obserwatorek wyzwała naszego szefa do stworzenia tataru z tuńczyka wraz z lekką sałatką. Ten przepis to istne smakowe szaleństwo.
Liczba porcji: 2 |
Czas: 15 min |
SkładnikiTatar: 1 łyżka Mango chutney House of Asia 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia 1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia 1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia 1 łyżka Soku z limonki House of Asia 200 g steka ze świeżego tuńczyka 10 świeżych malin 1 awokado odmiany hass pokrojone w drobną kostkę 1/2 czerwonej cebuli drobno pokrojonej 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry Sól i pieprz czarny do smaku
Sałatka i sos mango: 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia 1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia 1 łyżka Soku z limonki House of Asia 3 łyżki Pulpy mango QF Quality Food 1/2 mango pokrojonego w długie cienkie paski 1/2 ogórka pokrojonego w długie cienkie paski 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka przegotowanej wody Sól, pieprz czarny do smaku |
Sposób przygotowania1. Tuńczyka pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku sosem ostrygowym, sojowym oraz olejem sezamowym, dodaj odrobinę pieprzu, cebulę, maliny i całość delikatnie wymieszaj. 2. Do pokrojonego awokado dodaj sok z limonki, kolendrę, sól i wymieszaj. 3. Przygotuj sałatkę: ogórka i mango przełóż do miski, dodaj kolendrę, dodaj olej sezamowy, ocet, płatki chili, sól, pieprz i wymieszaj. 4. Pulpę mango wymieszaj z sokiem z limonki i wodą. 5. Na talerzu połóż okrągłą foremkę, nałóż w pierwszej kolejności awokado, a następnie tatar i delikatnie ją zdejmij, tak aby całość się nie rozpadła. Talerz udekoruj wcześniej przygotowanym sosem mango. 6. Gotowe danie podawaj z sałatką z mango, chutneyem mango i całość posyp kolendrą. |