Temaki sushi to ręcznie zawijane sushi w kształcie rożków. Razem z Japończykiem Tetsu wantabite_pl ich zwinięcie będzie banalnie proste. Świeży łosoś w połączeniu z aromatyczną pastą wasabi S&B, idealnym ryżem do sushi od House of Asia to naprawdę dobrane połączenie.
Liczba porcji:
3
|
Czas: 90 min.
|
Składniki
Opcjonalnie:
|
Sposób przygotowania
- Ryż do sushi dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Powtarzaj tę czynność do czasu, aż woda będzie całkowicie czysta.
- Do garnka dodaj opłukany ryż i wlej wodę w proporcji 1:1, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odstaw na 15 minut (nie odkrywaj pokrywki!).
- W międzyczasie przygotuj zaprawę, do miski dodaj ocet ryżowy, cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Gorący ryż przełóż do dużej miski i stopniowo wlewaj zaprawę. Całość delikatnie mieszaj, starając się nie uszkodzić ziarenek. W międzyczasie możesz wachlować ryż, aby go schłodzić.
- Ryż przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.
- Świeżego łososia umyj, zdejmij skórę i potnij w paski o długości około 4 cm.
- Ogórka ze skórką potnij w cienkie paski usuwając gniazdo nasienne, a sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Wodorosty nori przetnij na pół.
- Arkusz nori ułóż błyszczącą stroną do dołu. Na jego połowie rozprowadź cienką warstwę ryżu i posmaruj odrobiną wasabi. Teraz lekko pod kątem ułóż sałatę, łososia oraz ogórki.
- Całość zwiń w rożek, zaczynając od lewego, dolnego rogu.
- Końcówkę nori przyklej za pomocą ziarenka ryżu.
- Temaki możesz udekorować majonezem i sezamem oraz dodać odrobinę sosu sojowego.
|