Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą



Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą Edyta Dyduch House of Asia

Jackfruit to prawdziwy hit kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Młody owoc konsystencją przypomina mięso i często wykorzystywany jest jako jego roślinny zamiennik. Teraz niezawodna Edyta Dyduch podjęła wyzwanie i przygotowała przepis na aromatyczną Tikka Masalę z dodatkiem jackfruita. Jeśli w  swojej diecie unikasz mięsa lub chcesz ograniczyć jego ilość to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!  

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita pokrój na cienkie plasterki. Dodaj przyprawę curry, 4 łyżki mleczka kokosowego, 1 łyżkę pasty Tikka Masala oraz szczyptę soli.
  2. W woku rozgrzej oliwę, podsmaż czerwoną i białą cebulę. Następnie dodaj jackfruita i podsmaż całość do miękkości składników. Dodaj pozostałą część opakowania pasty Tikka Masala, pozostałą część mleczka kokosowego, passatę pomidorową, pastę z czosnku, ciecierzycę, masło oraz kolendrę. Mieszaj i gotuj przez chwilę.
  3. Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
  4. Danie podawaj udekorowane czarnuszką i świeżą kolendrą.