Kuchnia chińska Przepisy

Tofu smażone z sosem grzybowym

Tofu smażone z sosem grzybowym House of Asia

Przed Wami inspirujący i łatwy przepis na danie z tofu nie tylko dla wegetarian. W kuchni chińskiej składnik ten podawany jest najczęściej z różnymi sosami i warzywami. My połączyliśmy go z aromatycznym sosem z grzybów shiitake. Warto wspomnieć, że tofu cenione jest przede wszystkim za bogate źródło pełnowartościowego białka oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B.

Liczba porcji:

1

Czas: 45

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

• 300 g tofu, pokrojone w kostkę 2 cm
• 50 g grzybów shiitake, namoczone i pokrojone w ćwiartki
• po 1/3 papryki w różnych kolorach, pokrojone w 2 cm kostkę
• 1 mały ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki sosu z grzybów shiitake
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml wody
• 100 ml oleju roślinnego, do smażenia tofu
• sól i pieprz, do smaku
• kilka gałązek dymki, pokrojonej w drobne kawałki

Sposób przygotowania

1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i obsmaż tofu na złoty kolor. Zdejmij tofu na ręcznik kuchenny.
2. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek, następnie dodaj paprykę, grzyby, sosy i cukier.
3. Całość smaż 2-3 minuty, dodaj mąkę ziemniaczaną z wodą, energicznie wymieszaj wszystko i smaż przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj tofu, dopraw solą i pieprzem.
4. Podawaj posypane dymką.

Wróć do poprzedniej strony