Tofu smażone z sosem grzybowym

Przed Wami inspirujący i łatwy przepis na danie z tofu nie tylko dla wegetarian. W kuchni chińskiej składnik ten podawany jest najczęściej z różnymi sosami i warzywami. My połączyliśmy go z aromatycznym sosem z grzybów shiitake. Warto wspomnieć, że tofu cenione jest przede wszystkim za bogate źródło pełnowartościowego białka oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 45

Ostrość:
Łagodne

Składniki

• 300 g tofu, pokrojone w kostkę 2 cm
• 50 g grzybów shiitake, namoczone i pokrojone w ćwiartki
• po 1/3 papryki w różnych kolorach, pokrojone w 2 cm kostkę
• 1 mały ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki sosu z grzybów shiitake
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml wody
• 100 ml oleju roślinnego, do smażenia tofu
• sól i pieprz, do smaku
• kilka gałązek dymki, pokrojonej w drobne kawałki

Sposób przygotowania

1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i obsmaż tofu na złoty kolor. Zdejmij tofu na ręcznik kuchenny.
2. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek, następnie dodaj paprykę, grzyby, sosy i cukier.
3. Całość smaż 2-3 minuty, dodaj mąkę ziemniaczaną z wodą, energicznie wymieszaj wszystko i smaż przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj tofu, dopraw solą i pieprzem.
4. Podawaj posypane dymką.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI