
Udon z pastą miso

Udon z pastą miso w 10 minut! Idealny przepis, gdy masz mało czasu, ale nie chcesz rezygnować ze smaku i zdrowia. Ten japoński klasyk robi się praktycznie sam! Zero stresu, pełen smak, szybkie sprzątanie. Spróbujesz?
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 opakowanie Makaronu świeżego udon House of Asia
- 2 łyżki Pasty Miso Shiro jasnej House of Asia
- 2 łyżki masła
- 50 g sera typu parmezan startego
- 100 g kurek oczyszczonych i przekrojonych na pół
- 1/2 cebuli cukrowej pokrojonej w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2 żółtka świeże
- sól, pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki dymki drobno pokrojonej
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Masło wymieszaj z pastą miso i serem tak, aby powstał gęsty sos.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, następnie dodaj kurki i smaż przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek, dopraw pieprzem oraz płatkami chili. Smaż jeszcze kilka minut. Dodaj makaron, polej całość przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Posyp dymką.
- Makaron wyłóż na talerze. Podawaj z żółtkiem i startym serem.