Wegański butter chicken z tofu

Tofu to dobra propozycja dla tych, którzy w swojej diecie unikają mięsa. Można go przygotować na wiele sposobów: gotować, smażyć, dusić, czy piec. Doskonale komponuje się z sosami, w tym np. sosem butter chicken.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min.

Składniki

  • 50 g pasta butter chicken
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku
  • 250g Tofu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule pokrojone w cząstki
  • 70 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 3 łyżki zimnego masła

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Tofu wyjmij z opakowania, odsącz wodę, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj tofu i podsmaż na rumiany kolor. Dodaj pastę butter chicken i podsmaż 2-3 minuty. Wlej bulion i duś przez około 6-8 minut. Dodaj śmietankę, wymieszaj, a następnie dodaj zimne masło i zagotuj.
  3. Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.