Sushi, czyli najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej to przysmak, który przypadnie do gustu wszystkim fanom prawdziwej fuzji smaków! Delikatny ryż, marynowane warzywa oraz aromatyczne sosy zwinięte w liście nori to przepis na udany lunch lub przekąskę.
Liczba porcji:
4
|
Czas: 45 min.
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu (zobacz film jak ugotować ryż do sushi). Po ugotowaniu dopraw go do smaku sosem do ryżu. Pozostaw do wystygnięcia.
- Liście nori wyłóż pojedynczo na matę bambusową i nałóż na nie równomiernie ryż pozostawiając po 1 cm wolnego miejsca z każdej strony. W pierwszej rolce ryż posmaruj sosem sriracha oraz majonezem i ułóż marynowaną rzodkiew, awokado i tofu. Posyp całość sezamem i zwiń dokładnie rolkę.
- Do przyrządzenia kolejnej rolki użyj sosu sriracha, majonezu, pokrojonego batata, ogórka i tykwę. Dokładnie zwiń rolkę.
- Do trzeciej rolki na ryż użyj wasabi oraz majonez. Połóż glony nori posyp sezamem i ułóż zielonego ogórka, tofu oraz marynowaną rzodkiew. Dokładnie zwiń rolkę.
- Do czwartej rolki wykorzystaj wasabi, awokado, ogórka oraz tofu. Dokładnie zwiń rolkę.
- Sushi pokrój dobrze naostrzonym nożem na około 2 cm kawałki. Podawaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
|