Sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną



Wegańskie sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną House of Asia

Sushi, czyli najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej to przysmak, który przypadnie do gustu wszystkim fanom prawdziwej fuzji smaków! Delikatny ryż, marynowane warzywa oraz aromatyczne sosy zwinięte w liście nori to przepis na udany lunch lub przekąskę.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu (zobacz film jak ugotować ryż do sushi). Po ugotowaniu dopraw go do smaku sosem do ryżu. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. Liście nori wyłóż pojedynczo na matę bambusową i nałóż na nie równomiernie ryż pozostawiając po 1 cm wolnego miejsca z każdej strony. W pierwszej rolce ryż posmaruj sosem sriracha oraz majonezem i ułóż marynowaną rzodkiew, awokado i tofu. Posyp całość sezamem i zwiń dokładnie rolkę.
  3. Do przyrządzenia kolejnej rolki użyj sosu sriracha, majonezu, pokrojonego batata, ogórka i tykwę. Dokładnie zwiń rolkę.
  4. Do trzeciej rolki na ryż użyj wasabi oraz majonez. Połóż glony nori posyp sezamem i ułóż zielonego ogórka, tofu oraz marynowaną rzodkiew. Dokładnie zwiń rolkę.
  5. Do czwartej rolki wykorzystaj wasabi, awokado, ogórka oraz tofu. Dokładnie zwiń rolkę.
  6. Sushi pokrój dobrze naostrzonym nożem na około 2 cm kawałki. Podawaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.