Gotowi na podróż do serca Wietnamu bez wychodzenia z domu? Ta wietnamska kanapka Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami to prawdziwy hit na Twoim stole! Dzięki składnikom od House of Asia, takim jak intensywna żółta pasta curry i aromatyczny sos sojowy jasny, każdy kęs tej kanapki to prawdziwy festiwal smaków. Za przepis dziękujemy Food square.
Liczba porcji:
4
|
Czas: 30 min
|
Składniki
Piklowane warzywa:
|
Sposób przygotowania
Piklowane warzywa
- Marchew i kalarepę pokrój w słupki, rzodkiewkę w plasterki. Wrzuć je do słoika.
- Wlej ocet z yuzu oraz wodę. Wsyp cukier oraz sól. Wymieszaj i wstaw do lodówki na min. 24 godziny.
Banh mi
- Tofu pokrój w 5 mm plastry.
- Pastę curry połącz z sosem sojowym. Tofu obtocz w marynacie, a następnie w skrobi ziemniaczanej.
- Plastry tofu wrzuć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smaż po ok. minutę z każdej strony, aż powstanie chrupiąca skorupka. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Bagietkę pokrój pod kątem na 4 równe części. Każdą z nich przekrój na pół, nie przekrawając pieczywa do końca.
- Na spód ułóż piklowane warzywa oraz kiełki fasoli mung. Kolejno połóż plastry tofu. Polej sosem do spring rolls i sajgonek i ułóż świeże zioła: kolendrę oraz miętę.
|