Wołowina massaman curry z mleczkiem kokosowym

Wołowina massaman curry z mleczkiem kokosowym

Aromatyczna i pełna smaków to właśnie jest kuchnia tajska, która ma swoich fanów na całym świecie. Dziś mamy dla Was przepis na pyszną wołowinę massaman curry z mleczkiem kokosowym, dynią i ryżem jaśminowym.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 3 łyżki pasty massaman curry
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 320 g ryżu jaśminowego
  • 100 g wołowiny; pokrojonej w kawałki
  • 100 g dyni
  • 100 g średnich ziemniaków; obrane i ugotowane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 1/2 cebuli; pokrojona w drobna kostkę
  • 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych; uprażone na suchej patelni

Sposób przygotowania

  1. Ryż jaśminowy gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
  3. Dodaj wołowinę, dynię, cebule oraz ziemniaki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Danie podaj z ryżem i posyp orzeszkami. 
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI