
Klasyczna sałatka Yum Woon Sen

Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Poziom trudności:
Średni
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 160 g makaronu vermicelli
- 150 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 4 – 6 łyżek oleju
- 100 g kalmarów
- 10 krewetek
- 4 łodygi selera naciowego
- 40 g cebuli
- 4 dymki
- 1 pomidor
Dressing:
- 2 małe chilli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki soku z limonki
- 6 łyżeczek sosu rybnego
Sposób przygotowania
Dressing:
- W moździerzu utłucz czosnek z chili na pastę
- Do pasty dodaj cukier, sos rybny, sok z limonki, i dobrze wymieszaj
Pozostałe składniki:
- Makaron zanurz we wrzącej wodzie na 2 minuty, aż się ugotuje. Osusz i przełóż do miski.
- Mielone mięso z kurczaka i owoce morza zanurz we wrzącej wodzie na ok 2 minuty, osusz i dodaj do makaronu
- Podsmażony czosnek z olejem dodaj do makaronu
- Dodaj pozostałe składniki: posiekany seler naciowy, dymkę w centymetrowych kawałkach, pomidora bez pestek, pokrojonego w kawałki.
- Delikatnie wymieszaj składniki.
- Podaj posypane kolendrą