Massaman Curry z kurczakiem

Przepis na rozgrzewające Massaman Curry pochodzi z bloga Carmnik – jednego z finalistów konkursu Tajlandia Challenge

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 300 gram fileta z kurczaka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 50 gram pasty Massaman Curry
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sok z jednej limonki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • Tajska bazylia
  • 250 ml pszenicznego piwa
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej na patelni na średnio wysokim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Podsmaż aż będzie miała czerwone plamy. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
  2. W międzyczasie pokrój kurczaka oraz ziemniaki w kostkę podobnej wielkości.
  3. Dodaj pastę curry do garnka i smaż, mieszając przez 2 minuty.
  4. Wlej piwo i doprowadź do wrzenia, obniż temperaturę i gotować na wolnym ogniu, aż do momentu zmniejszenia o połowę, około 5 minut.
  5. Dodaj mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, anyż, cynamon. kurczaka i ziemniaki. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut.
  6. Dodaj cebule i kontynuuj gotowanie przez jakieś 10 minut.
  7. Pod koniec gotowania curry upraż orzeszki na osobnej, suchej patelni. Wyjmij anyż, dodaj sok z limonki oraz dopraw solą.
  8. Danie podawaj udekorowane tajską bazylią i orzeszkami. Najlepiej smakuje z ryżem.

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Czerwone curry z wieprzowiną. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI