Żeberka w sosie curry
Sięgnijcie po autorski przepis od Praktykularnych, którzy przygotowali specjalnie dla Was pyszne żeberka w sosie curry. Takie danie to prawdziwa uczta dla fanów zaskakujących smaków. Dzięki długiemu czasowi pieczenia żeberka są wyjątkowo soczyste oraz aromatyczne, a podane w towarzystwie tajskiej sałatki zgotują Ci niezapomniane, kulinarne doznania.
Liczba porcji: 8
Czas: 15 min + 2,5 h pieczenia
Ostrość:
Składniki
- 400 g makaronu ryżowego 5 mm
- 2 łyżki sezamu
- Sos sriracha do podania
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 5 łyżek orzeszków ziemnych bez soli
- Pęczek kolendry drobno posiekany
Marynata do żeberek:
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżeczki pasty chili
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 5 łyżek keczupu
- 3 łyżeczki imbiru startego
TIP: Zamiast pasty chili możesz użyć 2 drobno posiekane papryczki chili.
Sos curry do żeberek:
- 4 łyżeczki pasty Massaman Curry
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 1 szalotka drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżeczki imbiru startego
- 100 ml wody
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżka oleju roślinnego
Tajska sałatka z ogórków:
- 1 łyżeczka pasty chili
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sezamu (opcjonalnie)
- 4 ogórki długie, pokrojone w plastry
- 200 g kiełków fasoli
- 1 łyżeczka imbiru startego
- 1 ząbek czosnku zmielony
- Sok z 1 limonki
- 3 łyżki kolendry drobno posiekanej
- 3 łyżki orzeszków ziemnych prażonych bez soli
Sposób przygotowania
- Żeberka rozdziel na pojedyncze kości. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dodaj do nich mięso i dokładnie wmasuj marynatę w strukturę żeberek. Odstaw na minimum 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Żeberka włóż razem z marynarą do rękawa do pieczenia (lub dwóch), a następnie natnij go w kilku miejscach. Przełóż całość do brytfanki i piecz przez 1 godzinę i 40 minut.
- Po tym czasie wyjmij żeberka z rękawa i przełóż je do brytfanki razem z sosem, który powstał podczas pieczenia. Piecz jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu polewając sosem.
- Przygotuj curry: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotkę oraz czosnek. Dodaj imbir, pastę curry, mleczko kokosowe oraz 100 ml wody. Dokładnie wymieszaj całość, zagotuj, dodaj sok z limonki, a następnie odstaw z ognia.
- Żeberka wyjmij z piekarnika. Jeśli sos nie odparował, usuń go. Wlej sos curry i piecz jeszcze 40 minut.
- Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.
- Przygotuj sałatkę: W misce wymieszaj ogórki, kiełki, imbir, pastę chili, czosnek, cukier, ocet, sos sojowy, sok z limonki, kolendrę i orzeszki. Na koniec posyp sezamem.
- Żeberka podawaj z makaronem i sałatką, posypane orzeszkami, sezamem oraz kolendrą. Dla zaostrzenia smaku podawaj z sosem sriracha.
TIP: Zamiast pasty chili możesz użyć 1 drobno posiekanej papryczki chili.