Żeberka w sosie curry

Sięgnijcie po autorski przepis od Praktykularnych, którzy przygotowali specjalnie dla Was pyszne żeberka w sosie curry. Takie danie to prawdziwa uczta dla fanów zaskakujących smaków. Dzięki długiemu czasowi pieczenia żeberka są wyjątkowo soczyste oraz aromatyczne, a podane w towarzystwie tajskiej sałatki zgotują Ci niezapomniane, kulinarne doznania.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 8

Czas: 15 min + 2,5 h pieczenia

Ostrość:

Składniki

Marynata do żeberek:

TIP: Zamiast pasty chili możesz użyć 2 drobno posiekane papryczki chili.

Sos curry do żeberek:

Tajska sałatka z ogórków:

  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sezamu (opcjonalnie)
  • 4 ogórki długie, pokrojone w plastry
  • 200 g kiełków fasoli
  • 1 łyżeczka imbiru startego
  • 1 ząbek czosnku zmielony
  • Sok z 1 limonki
  • 3 łyżki kolendry drobno posiekanej
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych prażonych bez soli

Sposób przygotowania

  1. Żeberka rozdziel na pojedyncze kości. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dodaj do nich mięso i dokładnie wmasuj marynatę w strukturę żeberek. Odstaw na minimum 15 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Żeberka włóż razem z marynarą do rękawa do pieczenia (lub dwóch), a następnie natnij go w kilku miejscach. Przełóż całość do brytfanki i piecz przez 1 godzinę i 40 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij żeberka z rękawa i przełóż je do brytfanki razem z sosem, który powstał podczas pieczenia. Piecz jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu polewając sosem.
  4. Przygotuj curry: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotkę oraz czosnek. Dodaj imbir, pastę curry, mleczko kokosowe oraz 100 ml wody. Dokładnie wymieszaj całość, zagotuj, dodaj sok z limonki, a następnie odstaw z ognia.
  5. Żeberka wyjmij z piekarnika. Jeśli sos nie odparował, usuń go. Wlej sos curry i piecz jeszcze 40 minut.
  6. Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.
  7. Przygotuj sałatkę: W misce wymieszaj ogórki, kiełki, imbir, pastę chili, czosnek, cukier, ocet, sos sojowy, sok z limonki, kolendrę i orzeszki. Na koniec posyp sezamem.
  8. Żeberka podawaj z makaronem i sałatką, posypane orzeszkami, sezamem oraz kolendrą. Dla zaostrzenia smaku podawaj z sosem sriracha.

TIP: Zamiast pasty chili możesz użyć 1 drobno posiekanej papryczki chili.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z chili 120g House of Asia

Pasta z chili 120 g

Nowość
Bestseller
Pasta Massaman curry 113g House of Asia

Pasta Massaman curry 113 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI