Żeberka w sosie curry

Sięgnijcie po autorski przepis od Praktykularnych, którzy przygotowali specjalnie dla Was pyszne żeberka w sosie curry. Takie danie to prawdziwa uczta dla fanów zaskakujących smaków. Dzięki długiemu czasowi pieczenia żeberka są wyjątkowo soczyste oraz aromatyczne, a podane w towarzystwie tajskiej sałatki zgotują Ci niezapomniane, kulinarne doznania.

Liczba porcji:

8

Czas: 15 min + 2,5 h pieczenia

Poziom:

Poziom:

Składniki

Marynata do żeberek:

TIP: Zamiast pasty chili możesz użyć 2 drobno posiekane papryczki chili.

Sos curry do żeberek:

Tajska sałatka z ogórków:

  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sezamu (opcjonalnie)
  • 4 ogórki długie, pokrojone w plastry
  • 200 g kiełków fasoli
  • 1 łyżeczka imbiru startego
  • 1 ząbek czosnku zmielony
  • Sok z 1 limonki
  • 3 łyżki kolendry drobno posiekanej
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych prażonych bez soli

Sposób przygotowania

  1. Żeberka rozdziel na pojedyncze kości. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dodaj do nich mięso i dokładnie wmasuj marynatę w strukturę żeberek. Odstaw na minimum 15 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Żeberka włóż razem z marynarą do rękawa do pieczenia (lub dwóch), a następnie natnij go w kilku miejscach. Przełóż całość do brytfanki i piecz przez 1 godzinę i 40 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij żeberka z rękawa i przełóż je do brytfanki razem z sosem, który powstał podczas pieczenia. Piecz jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu polewając sosem.
  4. Przygotuj curry: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotkę oraz czosnek. Dodaj imbir, pastę curry, mleczko kokosowe oraz 100 ml wody. Dokładnie wymieszaj całość, zagotuj, dodaj sok z limonki, a następnie odstaw z ognia.
  5. Żeberka wyjmij z piekarnika. Jeśli sos nie odparował, usuń go. Wlej sos curry i piecz jeszcze 40 minut.
  6. Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.
  7. Przygotuj sałatkę: W misce wymieszaj ogórki, kiełki, imbir, pastę chili, czosnek, cukier, ocet, sos sojowy, sok z limonki, kolendrę i orzeszki. Na koniec posyp sezamem.
  8. Żeberka podawaj z makaronem i sałatką, posypane orzeszkami, sezamem oraz kolendrą. Dla zaostrzenia smaku podawaj z sosem sriracha.

TIP: Zamiast pasty chili możesz użyć 1 drobno posiekanej papryczki chili.

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Makaron Chow Mein po azjatycku

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem SMYK

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI