Zielone curry z kurczakiem i bananami

Zapewne znacie mnóstwo przepisów na słodkie desery z wykorzystaniem bananów. A co powiecie na banany w wersji… pikantnej? Specjalnie dla Was Mateusz Krojenka — finalista programu MasterChef TVN przygotował dla Was zielone curry z bananami na ostro.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

Sposób przygotowania

1. Banany obieramy, kroimy w 2-3 cm i wrzucamy do miski w której rozpuszczamy 1 łyżkę soli w 3 szklankach wody.
2. Do rozgrzanego woka z olejem wrzuć pokrojoną dymkę, czosnek, chili i podsmaż przez 1 min. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i dodaj pastę curry oraz liście kaffiru.
3. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i gotuj przez 5 min. Dopraw sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
4. Na koniec dodaj pokrojone banany. Gotuj przez 2 min.

Tak przygotowane curry podawaj z ryżem jaśminowym.

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Makaron Chow Mein po azjatycku

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI