Żółte curry z kurczakiem i dynią

Kurczak w aromatycznym sosie żółtym curry to jeden z popularnych przepisów kuchni tajskiej. Jeśli jeszcze macie wątpliwości, czy danie będzie smaczne polecamy wypróbować nasz przepis, który zajmie Wam zaledwie 25 minut. Do dzieła!

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Poziom trudności:
Łatwe

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 3 łyżki pasty żółte curry
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 200 g kurczaka pokrojonego na kawałki
  • 100 g dyni hokkaido pokrojonej w 2 cm kostkę 
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż zbrązowieje, przełóż do miseczki.
  2. Na tę samą patelnię wlej 200 ml mleczka i dodaj żółtą pastę curry. Zagotuj. Dodaj kurczaka i całość gotuj przez 4 minuty. Następnie dodaj dynię i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Dodaj pozostałe mleczko i pomidorki koktajlowe. Zagotuj.
  4. Danie podawaj z ryżem jaśminowym udekorowane podsmażoną cebulą.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI