Kuchnia tajska Przepisy

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Żółte curry z kurczakiem i dynią house of asia

Kurczak w aromatycznym sosie żółtym curry to jeden z popularnych przepisów kuchni tajskiej. Jeśli jeszcze macie wątpliwości, czy danie będzie smaczne polecamy wypróbować nasz przepis, który zajmie Wam zaledwie 25 minut. Do dzieła!

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 3 łyżki pasty żółte curry
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 200 g kurczaka pokrojonego na kawałki
  • 100 g dyni pokrojonej w dużą kostkę hokkaido
  • 1 mała cebula; pokrojona w piórka
  • 3 pomidorki koktajlowych
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż zbrązowieje, odłóż do miseczki.
  2. Na tę samą patelnię wlej 200 ml mleczka i dodaj żółtą pastę curry. Dodaj kurczaka i całość gotuj przez 4 minuty. Następnie dynię i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Dodaj pozostałe mleko i pomidorki koktajlowe.

Udekoruj podsmażoną cebulą.

Wróć do poprzedniej strony