Żółte curry z kurczakiem i marchewką
Żółte curry jest zdecydowanie łagodniejsze niż zielone czy czerwone. Nie oznacza jednak, że brak mu aromatu. Mleczko kokosowe, marchew i dynia wspaniale uzupełniają się na talerzu tworząc piękną symfonię smaku. Wypróbuj ten przepis, wybierając swoje ulubione warzywa do gotowania.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- 3 łyżki pasty żółte curry
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 200 g kurczaka pokrojonego na kawałki
- 100 g dyni hokkaido pokrojonej w 2 cm kostkę
- 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż zbrązowieje, przełóż do miseczki.
- Na tę samą patelnię wlej 200 ml mleczka i dodaj żółtą pastę curry. Zagotuj. Dodaj kurczaka i całość gotuj przez 4 minuty. Następnie dodaj dynię, marchewkę i gotuj jeszcze 10 minut.
- Dodaj pozostałe mleczko, dopraw cukrem i sosem rybnym. Zagotuj.
- Danie podawaj z ryżem jaśminowym udekorowane podsmażoną cebulą.
TIP: Do tego dania możesz dodać również ziemniaki.