Rozgrzewająca, kwaśno – ostra zupa z kimichi to idealna pozycja do zimowego menu. Jeśli uwielbiasz kimchi i zawsze masz je w domu niczym prawdziwy Koreańczyk, całe danie przygotujesz w zaledwie 25 minut.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 25 min |
Składniki2-3 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia 1 saszetka Pasty Kimchi lub 50 g Sosu Kimchi House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 2 łyżki Pasty Gochujang z papryczek chili Sempio 2 szklanki pokrojonego w kostkę kimchi 1 szklanka soku z kimchi 16 obranych krewetek 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 50 g marchewki pokrojonej w cienkie zapałki 50 g białej rzepy pokrojonej w cienkie zapałki 1 cebula pokrojona w kostkę Olej do smażenia 1 pęczek zielonej dymki drobno pokrojonej |
Sposób przygotowania1. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, pastę z czosnku, imbiru i chili, rzepę, marchewkę, smaż na średnim ogniu 3 minuty cały czas mieszając. 2. Następnie dodaj kimchi, pastę gochujang oraz pastę lub sos kimchi, duś całość przez 2-3 minuty, wlej sok z kimchi oraz bulion, doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. 3.Krewetki smaż na oleju, po minucie z każdej strony. 4.Do misek nałóż krewetki, wlej zupę, pod koniec dodaj dymkę i dopraw sosem sojowym. |