Zupa Ramen z wołowiną i Wakame

Zupa Ramen z wołowiną i Wakame Mateusz Krojenka House of Asia

Mamy dla Was pyszny przepis na aromatyczną zupę Ramen z wołowiną i makaronem wodorostami Wakame. Ten japoński rarytas przygotował specjalnie dla Was Mateusz Krojenka – finalista programu MasterChef Tvn. 

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min + 6h bulion

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 1 kg wołowiny – szponder z kością
  • 30 ml sosu sojowego jasnego
  • 20 g suszonych grzybów Mun
  • 1 opakowanie makaronu Ramen
  • 1 łyżeczka wodorostów Wakame
  • 2 litry wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała por
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1.5 łyżki soli
  • 3 jajka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem drobno posiekana
  • 1 świeża papryczka chilli drobno posiekana

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej 3 litry wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku.
  2. Marchewkę, pietruszkę umyj, obierz razem z czosnkiem, imbirem i również umieść w garnku razem z porem.
  3. Dodaj ziarna pieprzu, sól i wodorosty Wakame. Bulion gotuj na małym ogniu przez około 6 godz. 30 min przed końcem dodaj sos sojowy jasny.
  4. W tym czasie gdy bulion się gotuje ugotuj jajka na twardo.
  5. Grzyby Mun zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją.
  6. Opakowanie makaronu gotujemy przez 3 min od momentu wrzucenia do wrzątku.
  7. Gdy bulion mamy już gotowy wyciągamy mięso wyciągamy kości i kroimy w plastry.
  8. Do miseczki nakładamy makaron następnie dodajemy 3 plastry mięsa, ugotowane jajko, dymkę oraz chilli. Wszystko zalej bulionem. Smacznego!

TIP: Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania bulionu możesz zawsze dodać gotową pastę Miso.

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI