Przygotuj z nami japoński specjał zupę ramen z wołowiną, aromatycznymi grzybami Mun oraz wodaorostami Wakame. Za przepis dziękujemy Mateuszowi Krojenka.
Liczba porcji:
1
|
Czas:
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej 3 litry wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku.
- Marchewkę, pietruszkę umyj, obierz razem z czosnkiem, imbirem i również umieść w garnku razem z porem.
- Dodaj ziarna pieprzu, sól i wodorosty Wakame. Bulion gotuj na małym ogniu przez około 6 godz. 30 min przed końcem dodaj sos sojowy jasny.
- W tym czasie gdy bulion się gotuje ugotuj jajka na twardo.
- Grzyby Mun zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją.
- Opakowanie makaronu gotujemy przez 3 min od momentu wrzucenia do wrzątku.
- Gdy bulion mamy już gotowy wyciągamy mięso wyciągamy kości i kroimy w plastry.
- Do miseczki nakładamy makaron następnie dodajemy 3 plastry mięsa, ugotowane jajko, dymkę oraz chilli. Wszystko zalej bulionem. Smacznego!
|