Zupa Ramen z wołowiną i Wakame Mateusz Krojenka

Przygotuj z nami japoński specjał zupę ramen z wołowiną, aromatycznymi grzybami Mun oraz wodaorostami Wakame. Za przepis dziękujemy Mateuszowi Krojenka

Liczba porcji: 1

Czas:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej 3 litry wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku.
  2. Marchewkę, pietruszkę umyj, obierz razem z czosnkiem, imbirem i również umieść w garnku razem z porem.
  3. Dodaj ziarna pieprzu, sól i wodorosty Wakame. Bulion gotuj na małym ogniu przez około 6 godz. 30 min przed końcem dodaj sos sojowy jasny.
  4. W tym czasie gdy bulion się gotuje ugotuj jajka na twardo.
  5. Grzyby Mun zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją.
  6. Opakowanie makaronu gotujemy przez 3 min od momentu wrzucenia do wrzątku.
  7. Gdy bulion mamy już gotowy wyciągamy mięso wyciągamy kości i kroimy w plastry.
  8. Do miseczki nakładamy makaron następnie dodajemy 3 plastry mięsa, ugotowane jajko, dymkę oraz chilli. Wszystko zalej bulionem. Smacznego!