Sięgnij po przepis na rozgrzewającą, tajską zupę kokosową o pikantno-kwaśnym smaku. Nasze produkty idealnie komponują się z całym daniem. Mleczko kokosowe nadaje aksamitności i kremowości zupie, a sos rybny dodatkowo podkręca aromatyczną pastę Tom Kha. Za przepis dziękujemy Foxx Gotuje.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 20 min |
Składniki· 400 ml Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia · 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia · 3 łyżeczki Pasty Tom Kha Kanokwan · 4-5 Liści limonki Kaffir House of Asia (opcjonalnie) · 200-300 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę · 100 ml bulionu drobiowego · 3-4 papryczki chili drobno posiekane · 10 grzybów shimeji/pieczarek/grzybów słomkowych · 1 mała szalotka posiekana w drobną kostkę · 2 łyżki oleju · 1 sztuka trawy cytrynowej (opcja) Opcjonalny topping: · limonka · liście kolendry · szczypiorek · olej chili |
Sposób przygotowania1. Na rozgrzany olej wrzuć szalotkę, papryczki chili i trawę cytrynową. Podsmaż przez kilka minut. 2. Dodaj bulion, sos rybny i gotuj przez kilka minut. Odcedź. 3. Dodaj mleczko kokosowe oraz pastę Tom Kha. Wymieszaj i dodaj grzyby shimeji (pamiętaj, aby odciąć ich korzenie) oraz pierś z kurczaka, a także liście limonki kaffir. Gotuj przez 7-8 minut. 4. Możesz podawać danie z olejem chili, kolendrą i szczypiorkiem, dodając odrobinę soku z limonki. |