Sięgnij po ekspresową, ale pyszną zupę Tom Kha z przepisu Martyny Chomackiej. Jest kokosowo, aromatycznie i cytrusowo. Tom Kha to bardzo popularna tajska zupa, której podstawą jest mleczko kokosowe i trawa cytrynowa. Dzięki naszej paście, w której wyważyliśmy wszystkie składniki, danie jest zarazem słodkie, pikantne i lekko kwaśne jednocześnie.
Liczba porcji: 5 |
Czas: 25 min |
Składniki2 puszki 400 ml Mleczka kokosowego House of Asia 5-7% 3 łyżki Pasty Tom Kha House of Asia 2-3 łyżki Sosu sojowego House of Asia 1 pierś z kurczaka opakowanie boczniaków lub jasnych grzybków Shimeji pół kostki tofu pół łyżeczki cukru brązowego 300-400 ml wywaru 15-20 pomidorków koktajlowych 3 cebulki szalotki 3 liście limonki Kaffir łodyga trawy cytrynowej pęczek kolendry garść kiełków fasolki Mung 1 limonka |
Sposób przygotowania1. Szalotkę obierz i podsmaż na odrobinie oleju. Tofu pokrój w kostkę, kurczaka w cienkie plasterki. 2. Pastę Tom Kha wrzuć do szalotki na patelnię i smaż przez minutę. Dorzuć zgniecioną łodygę trawy cytrynowej i kawałki piersi z kurczaka. Dolej mleczko kokosowe, bulion i gotuj przez 10-15 min. 3. Pomidorki pokrój na pół. Grzyby rozdziel w kępki. Kolendrę posiekaj. Wrzuć je do zupy na ostatnie 3 minuty. Zupę na końcu dopraw limonką, sosem sojowym, oraz cukrem, jeśli jest taka potrzeba. 4. Zupę serwuj w miseczce, z garścią kiełków i odrobiną świeżej kolendry. |