Zupa z zielonej soczewicy i mleczkiem kokosowym

Mleczko kokosowe świetnie sprawdza się jako dodatek do zup. Tym razem dodaliśmy je do pysznej i aromatycznej zupy z zielonej soczewicy. Imbir i curry sprawiają, ze zupa jest delikatnie pikantna, zaś mleczko kokosowe łagodzi jej smak. Polecamy ją szczególnie w chłodne dni.

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 30 min

Poziom trudności:

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 1 l warzywnego bulionu
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • ½ łyżeczka pieprzu mielonego

TIP:
Udekoruj zupę natką pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekane: cebulę, czosnek, imbir i smaż przez 3 minuty.
  2. Następnie dodaj bulion warzywny, pokrojoną marchewkę, soczewicę, przyprawę curry i gotuj wszystko przez 20-25 minut.
  3. Dodaj mleczko kokosowe i sól i gotuj jeszcze przez 2 minuty dokładnie mieszając. Dopraw pieprzem.
  4. Zupę możesz podać od razu lub zmiksować blenderem aby uzyskać konsystencję kremu.
  5. Gotową zupę posyp słonecznikiem i drobno pociętą natką pietruszki.
...

Polecane produkty

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI