Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami Shiitake

Żurek to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Koniecznie wypróbujcie nasz orientalny przepis na wegetariańską wersję z mleczkiem kokosowym oraz grzybami shiitake. Grzybowy sos sojowy dopełnia całości aromatu dodając daniu lekkiej leśnej nuty – nikt nie oprze się temu daniu. Do dzieła!

 

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min.

Ostrość:

Składniki

Bulion warzywny:

  • 1 litr wody
  • 2 średnie marchewki całe, obrane
  • 1 średnia pietruszka cała, obrana
  • 3 cebule w łupinie
  • 1 mała papryczka chili bez pestek
  • 1 mały por, pokrojony w grube plastry (biała część)
  • ½ małego selera pokrojony w kawałki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie

Tip: Zamiast przygotowywać bulion, możesz skorzystać z bulionu instant

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku przygotuj bulion. W trakcie gotowania ściągaj szumy z wierzchu bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 min.
  2. Ugotowany bulion przecedź przez sitko. Wyłów marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój je w kostkę i dodaj do bulionu.
  3. Dodaj mleczko kokosowe, grzyby Shiitake i gotuj bulion przez 30 min. Dopraw do smaku sosem sojowym jasnym, sosem sojowym grzybowym, pastą wasabi, pieprzem, majerankiem oraz solą Kala Namak . Doprowadź całość do wrzenia.
  4. Przygotowany żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI