Chińska zupa z krewetkami i grzybami Mun
Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Ta aromatyczna zupa to idealne rozwiązanie. Wystarczy 15 minut, kilka składników House of Asia i gotowe! Delikatne krewetki, chrupiące grzyby Mun i wyrazisty bulion sprawią, że poczujesz smak Azji we własnym domu.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g Makaronu Vermicelli House of Asia
- 20 g Grzybów Mun House of Asia
- 50 g Kiełków fasoli Mung House of Asia
- 1/2 łyżeczki Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka papryczki chili drobno posiekanej
- 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu z kurczaka
- 200 g krewetek oczyszczonych
- Kawałek imbiru drobno posiekany
- 50 g cebulki dymki drobno pokrojonej
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją, przelej zimną wodą, wymieszaj z olejem sezamowym.
- Grzyby mun zalej wrzątkiem na 10 minut, odcedź. Kiełki przelej zimną wodą.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż krewetki, imbir, białe części szczypiorku oraz chili.
- W garnku podgrzej bulion. Dodaj grzyby, kiełki, sos sojowy oraz podsmażone krewetki i warzywa. Dopraw sosem sojowym.
- Makaron rozłóż do misek, zalej gorącym bulionem i posyp sezamem oraz zielonym szczypiorkiem.