Sernik kokosowy z musem z mango
Kremowy, rozpływający się w ustach sernik kokosowy z chrupiącym spodem. Dodatek mleczka kokosowego w masie serowej oraz mus z mango przyjemnie odświeżają dobrze znane smaki. W przepisie polecamy użyć zamiennika żelatyny – naturalnej substancji żelującej Agar Agar. W wersji bezglutenowej można zrezygnować ze spodu ciasteczkowego.
Liczba porcji: 9
Czas: 120 min.
Ostrość:
Składniki
masa serowa:
- 400 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 500 g sera sernikowego
- 120 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
spód ciasteczkowy:
- 250 g ciasteczek zbożowych
- 80 g masła
polewa:
- 300 ml pulpy z mango
- 2 łyżki soku z cytryn
- 100 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 3 łyżeczki agar agar
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
Spód
- Ciasteczka zmiel. Masło rozpuść na małym ogniu w garnku. Dodaj ciasteczka i wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i bułką tartą. Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw do lodówki na 1 h.
Masa serowa:
- Do dużej miski wlej mleczko kokosowe i dodaj ser. Zmiksuj mikserem dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz pojedynczo jajka. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Masę serową wylej do tortownicy. Piecz przez 1,5 godziny 160 stopniach.
- Po upieczeniu pozostaw sernik w piecu z uchylonymi drzwiczkami przez 10 min.
Mus:
- Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj cukier oraz agar agar i podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników. Odstaw z ognia i dodaj pulpę mango.
- Wystudzony mus wylej na chłodny sernik.
- Schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.