Sernik kokosowy z musem z mango

Kremowy, rozpływający się w ustach sernik kokosowy z chrupiącym spodem. Dodatek mleczka kokosowego w masie serowej oraz mus z mango przyjemnie odświeżają dobrze znane smaki. W przepisie polecamy użyć zamiennika żelatyny – naturalnej substancji żelującej Agar Agar. W wersji bezglutenowej można zrezygnować ze spodu ciasteczkowego.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.2 / 5. Ilość głosów: 13

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 9

Czas: 120 min.

Ostrość:

Składniki

masa serowa:

spód ciasteczkowy:

  • 250 g ciasteczek zbożowych
  • 80 g masła

polewa:

  • 300 ml pulpy z mango
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 100 ml mleczka kokosowego 12-14%

Sposób przygotowania

Spód

  1. Ciasteczka zmiel. Masło rozpuść na małym ogniu w garnku. Dodaj ciasteczka i wymieszaj.
  2. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i bułką tartą. Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw do lodówki na 1 h.

Masa serowa:

  1. Do dużej miski wlej mleczko kokosowe i dodaj ser. Zmiksuj mikserem dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz pojedynczo jajka. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  2. Masę serową wylej do tortownicy. Piecz przez 1,5 godziny 160 stopniach.
  3. Po upieczeniu pozostaw sernik w piecu z uchylonymi drzwiczkami przez 10 min.

Mus:

  1. Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj cukier oraz agar agar i podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników. Odstaw z ognia i dodaj pulpę mango.
  2. Wystudzony mus wylej na chłodny sernik.
  3. Schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 12-14% 400ml House of Asia

Mleczko kokosowe 12-14% 400 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI