Pieczywo czosnkowe z pastą yuzu
Nasza wariacja na temat kusząco chrupiącego pieczywa czosnkowego przypadnie do gustu wszystkim fanom szybkich i efektownych przekąsek! Ciągnący ser, aromatyczna pasta czosnkowa i kremowy sos to coś co musisz spróbować. Do dzieła!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 50 g pasty z czosnku
- 2 bagietki
- 200 g tartej mozzarelli
- ½ kostki miękkiego masła
- ½ łyżeczki oregano
- Sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki pasty yuzu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Do miseczki włóż masło oraz pastę z czosnku. Dokładnie wymieszaj całość i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Bagietkę pokrój na równe kromki o grubości około 1,5 cm. Każdą z kromek posmaruj gotowym masłem czosnkowym i posyp tartym serem.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Pieczywo wyłóż na blachę do pieczenia i piecz przez 8-10 minut. Rumiane grzanki posyp oregano.
- W miseczce wymieszaj składniki sosu tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Pieczywo czosnkowe podawaj z sosem jogurtowym.