Mazurek z kremem tahini i marakują
Kuchenny kodeks to specjalistka w pysznych deserach! Specjalnie dla Was przygotowała wielkanocny mazurek przy użyciu pasty z tahini, pulpy z marakui i mleczko kokosowego. Spróbujcie tego idealnego połączenia, kwaśność marakui idealnie współgra ze słodkim kokosowym karmelem i sezamowym kremem z tahini.
Liczba porcji: 9
Czas: 45 min. + 3,5h chłodzenia
Ostrość:
Składniki
Kruchy spod:
- 220 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 40 g cukru
- 1-2 łyżki zimnej wody
Żelka:
- 100 g pulpy z marakui QF
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
Krem:
- 3 łyżeczki pasty Tahini QF
- 200 g mascarpone
- 50 g białej czekolady
Kokosowy karmel:
- 3-4 łyżki mleczka kokosowego 20-22%
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- Maliny
- Pistacje
Sposób przygotowania
- Mąkę pszenną połącz ze wszystkimi składnikami i wyrabiaj na gładkie, miękkie kruche ciasto.
Owiń w folie i przełóż do lodówki na 30 min. - Następnie odetnij z ciasta 1/4, a resztę rozwałkuj na kwadrat 24×24. Z 1/4 zrób ruloniki i rant dookoła. Nakłuj widelcem i piecz 25 min w 180 stopniach, góra-dół. Pozostaw do przestudzenia.
- Żelatynę zalej wodą i zostaw na 10 min. Pulpę marakuja podgrzej, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia. Gotową żelkę przelej na przestudzony spód i na czas przygotowania kremu schowaj do lodówki.
- Zimny serek mascarpone miksuj przez chwilę, a następnie dodaj pastę tahini i ponownie miksuj. Na sam koniec dodaj partiami rozpuszczoną, białą czekoladę i dokładnie zmiksuj. Gotowy krem przełóż na żelkę marakuja, delikatnie rozprowadzając. Mazurka chowaj do lodówki na 1-2 godziny.
- Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia razem z cukrem kokosowym lub trzcinowym. Chwile gotuj, aż lekko zgęstnieje. Pozostaw do przestudzenia.
- Gotowy mazurek ozdób karmelem, malinami i posiekanymi pistacjami.