Kluski ziemniaczane z sosem Bulgogi
Wiecie, że różnego rodzaju kluseczki są bardzo popularne w Korei? Nasz Szef Kuchni przychodzi ze swoim pomysłem na kluski ziemniaczane z koreańskim sosem bulgogi.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
100 g Pasty z Bulgogi House of Asia
500 g ugotowanych ziemniaków
około 100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
50 g wody
100 g orzeszków ziemnych posiekanych
2 łyżki posiekanej zielonej dymki
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
2. W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni.
3. Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką.
TIP: Można użyć gotowych klusek i podać z naszymi sosami