Japońskie Sukiyaki z mięsa wieprzowego
Poznajcie wariację naszego Szefa Kuchni na temat Sukiyaki. Te soczyste kuleczki mięsne skrywają w sobie bardzo ciekawe smaki. Makaron z zielonego groszku, mięso wieprzowe w złożonej marynacie to istne szaleństwo na kubków smakowych. To jakże nietuzinkowe danie przygotujecie w zaledwie 10 min, a z pewnością oczarujecie swoich gości.
Liczba porcji: 4
Czas: 10 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia
400 g mielonego mięsa wieprzowego
500 ml oleju do smażenia
Marynata:
3 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 5-6 drobno posiekanych ząbków czosnku
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
3 łyżki posiekanej kolendry
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego
Do podania:
60 g Sosu sojowego słodkiego House of Asia
60 g Sosu chili słodkiego Thai Heritage lub Sosu Sriracha czerwone chili House of Asia
2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki.
2. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj składniki marynaty i całość wymieszaj z makaronem. Z powstałej masy uformuj kulki o średnicy 3 cm.
3. W garnku lub na patelni rozgrzej olej i smaż kulki na rumiany kolor, a następnie nadziej po 3 sztuki na patyczek. Sosy rozlej do miseczek, a gotowe danie posyp kolendrą.