Wieprzowina po koreańsku Jakjalubiejesc

Wieprzowina po koreańsku, czyli bulgogi to jedno z najbardziej znanych dań kuchni koreańskiej. Dzięki użyciu naszej pasty Bulgogi, która jest średnio-pikantną mieszanką przypraw w prosty i szybki sposób przygotujesz idealnie doprawione mięso i odwzorujesz kuchnię koreańską w domu. Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 110

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min + 1h marynowania mięsa

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

1 Pasta Bulgogi House of Asia 

2-3 łyżki Sezamu jasnego House of Asia

1 duża szklanka Ryżu jaśminowego Lotus 

500 g polędwiczki wieprzowej (możesz użyć także wołowiny, owoców morza czy tofu)

1 duża marchew pokrojona w cienkie paski

2 szalotki pokrojona w słupki

3 łyżki oleju 

1/2 szklanki wody

pęczek posiekanego szczypiorku 

 

Sposób przygotowania

1. Polędwiczkę pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski wraz z pastą Bulgogi. Całość wymieszaj i odstaw na ok. godzinę do zamarynowania.

2. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

3. Zamarynowane mięso przełóż na rozgrzany na patelni olej i smaż bez odwracania kilka minut (mięso się zarumieni), a następnie przewróć i dodaj marchew z cebulą. Całość wymieszaj.

4. W międzyczasie możesz dodać 1/2 szklanki wody i całość wymieszać do odparowania płynu. Przygotowywanie mięsa na patelni powinno trwać około 10-15 minut.

5. Ryż wyłóż na półmiski, a następnie wieprzowinę Bulgogi. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI