Kimchi 280 g
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, które składa się z fermentowanych warzyw. Najczęściej używanym składnikiem bazowym jest kapusta pekińska, z dodatkiem warzyw takich jak rzepa czy marchewka. Jej lekko ostry smak pochodzi głównie z papryki chili, która jest jednym z podstawowych składników w procesie fermentacji. Kapusta kimchi jest nie tylko smacznym dodatkiem do wielu potraw, ale ma także liczne korzyści zdrowotne, co czyni ją cennym składnikiem w codziennej diecie. Zawiera prebiotyki, które wspomagają zdrowie jelit i układ pokarmowy, antyoksydanty, które pomagają w walce w wolnymi rodnikami, spowalniają proces starzenia się oraz mają działanie przeciwzapalne.
Kimchi zawiera również witaminy A, B, C oraz minerały, takie jak żelazo i wapń. Kimchi ma wszechstronne zastosowanie, jest podawana jako przystawka, jako dodatek do różnorodnych dań, jak również jest kluczowym składnikiem koreańskich zup (kimchi jjigae), placków (kimchi jeon) czy dań smażonych z ryżem (kimchi bokkeumbap) i wielu innych. Kimchi dodaje się do też do wielu typowo azjatyckich potraw jak np. ramenu . Wzbogaca smak i dodaje pikanterii sałatkom. Świetnie pasuje jako warzywny dodatek do burgerów, nadając im koreańskiego twistu.
SKŁADNIKI
Kapusta pekińska 53 %, woda, marchew 2,5 %, rzodkiew 2 %, sól, cukier, cebula chińska zielona 0,5 %, cebula 0,5 %, czosnek 0,5 %, czerwone chili w proszku 0,3 %, imbir 0,2 %, syrop słodowy
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość energetyczna 172 kJ / 40 kcal
Tłuszcz 0.00 g
KTN 0.00 g
Węglowodany 8.70 g
w tym Cukry 8.70 g
Białko 1.40 g
Błonnik 0.00 g
Sól 1.60 g
KTN – kwasy tłuszczowe nasycone