Krem ziemniaczany z boczkiem House of Asia

Krem ziemniaczany z boczkiem

25 min
4 porcje
lekko pikantne

0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Zupa, która łączy tradycję z egzotyką. Delikatny krem ziemniaczany z miso i chrupiącym boczkiem rozgrzeje i zachwyci głębią smaku.

Składniki

  • 2 saszetki Pasty miso House of Asia
  • 400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 posiekane ząbki czosnku
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 
  • 3 cebule pokrojone w piórka
  • 100 g białej części pora pokrojonej w plasterki
  • 100 g selera pokrojonego w kostkę 
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 100 g masła 
  • 50 g szczypiorku drobno posiekanego
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozpuść masło, dodaj pastę z czosnku, podsmaż ziemniaki, 2 cebule, pora oraz selera na rumiany kolor, wlej bulion, gotuj, aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę miso, dopraw do smaku solą i pieprzem, całość zmiksuj na gładki krem.  
  2. W międzyczasie na zimną patelnię wrzuć boczek oraz pozostałą cebulę, smaż na wolnym ogniu, aż boczek będzie chrupiący. 
  3. Gotową zupę rozlej do misek, posyp boczkiem z cebulką i szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty