Wiosenna sałatka ziemniaczana z bobem
Prosta, sycąca i pełna aromatów. Sałatka ziemniaczana z bobem i ziołowym pesto to idealny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Składniki
- 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
- 1 łyżka Sosu sojowego bezglutenowego House of Asia
- 500 g ugotowanych młodych ziemniaków
- 200 g twarogu wędzonego
- 100 g bobu
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 łyżeczki orzeszków ziemnych
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wystudzone ziemniaki pokrój w plastry o grubości około 1 cm i przełóż do dużej miski.
- Bób gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie przełóż na chwilę do miski z wodą oraz lodem, potem obierz ze skórki i dodaj do ziemniaków.
- Cebulę sparz we wrzącej wodzie przez 2 minuty i dodaj do pozostałych składników.
- Do wysokiego naczynia przełóż natkę, koperek, bazylię, pastę z czosnku, parmezan, oliwę z oliwek oraz orzechy i zmiksuj całość na pesto.
- Pół ilości twarogu pokrój na małe kawałki, przełóż do ziemniaków, dodaj przygotowane pesto, dopraw do smaku octem, sosem sojowym, olejem sezamowym oraz pieprzem świeżo mielonym i całość delikatnie wymieszaj. Resztę sera rozkrusz i posyp po wierzchu.