Frytki z batatów z airfryer’a

Masz ochotę na coś pysznego, ale bez wyrzutów sumienia? Te chrupiące frytki z batatów z airfryera są nie tylko zdrowe, ale też totalnie uzależniające! Wystarczy 5 minut przygotowania i 20 minut pieczenia – resztę roboty robi sprzęt. A do tego prosty sos na bazie srirachy lub chrupiącego czosnku z majonezem!

5 / 5. Ilość głosów: 316

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 5 min + 50 min pieczenie i hartowanie

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy meksykańskiej np. Przyprawy do Fajita Casa del Sur
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól do smaku

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Obierz bataty, pokrój wzdłuż na plastry, a następnie na cienkie frytki. Przełóż do miski i zalej zimną wodą – wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij bataty z lodówki i osusz na ręczniku papierowym. Skrop olejem, posyp przyprawą, solą oraz skrobią kukurydzianą. Wstaw do airfryer’a na 180°C i 20 minut.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI