
Frytki z batatów z airfryer’a

Masz ochotę na coś pysznego, ale bez wyrzutów sumienia? Te chrupiące frytki z batatów z airfryera są nie tylko zdrowe, ale też totalnie uzależniające! Wystarczy 5 minut przygotowania i 20 minut pieczenia – resztę roboty robi sprzęt. A do tego prosty sos na bazie srirachy lub chrupiącego czosnku z majonezem!
Liczba porcji: 2
Czas: 5 min + 50 min pieczenie i hartowanie
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 duże bataty
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy meksykańskiej np. Przyprawy do Fajita Casa del Sur
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju
- Sól do smaku
Sos:
- 2 łyżki Sosu Sriracha House of Asia lub 1 łyżeczka Chrupiącego czosnku w oleju Yipin Agro
- 1 łyżka majonezu (może być wege)
Sposób przygotowania
- Obierz bataty, pokrój wzdłuż na plastry, a następnie na cienkie frytki. Przełóż do miski i zalej zimną wodą – wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij bataty z lodówki i osusz na ręczniku papierowym. Skrop olejem, posyp przyprawą, solą oraz skrobią kukurydzianą. Wstaw do airfryer’a na 180°C i 20 minut.