Kurczak pieczony w sosie Yakitori
Odkryj smak Japonii w Twojej kuchni dzięki naszemu przepisowi na kurczak pieczony w sosie Yakitori. Ta tradycyjna potrawa oferuje połączenie intensywnego smaku i delikatnej konsystencji, które zachwycą Twoje podniebienie. Nasz przepis pozwoli Ci przygotować soczyste kawałki kurczaka, skąpane w aromatycznym sosie Yakitori, który nadaje im niepowtarzalny charakter.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
2 opakowania Sosu Yakitori House of Asia
4 ćwiartki z kurczaka bez kości
Marynata:
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia/Sos sojowy do sushi Yamasa
50 g dymki drobno pokrojonej
olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kurczaka zamarynuj i odstaw na noc do lodówki.
2. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż kurczaka, z każdej strony, na rumiany kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut. Pod koniec polej sosem yakitori i piecz przez kolejne 10 minut.
3. Gotowego kurczaka posyp dymką i podawaj z ugotowanym ryżem.