Kurczak po koreańsku Czarna Wisienka
Kurczak po koreańsku jeszcze nigdy nie był tak prosty do przygotowania! Dzięki gotowej paście Bulgogi od House of Asia, w kilka chwil stworzysz wyjątkowo aromatyczne i soczyste danie. Połączenie chili, imbiru i orzeszków ziemnych nadaje potrawie wyrazistego smaku, a miód lub cukier idealnie go przełamuje. To szybki przepis na orientalną ucztę w domu. Przepis od Czarna Wisienka.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1,5 łyżeczki Pasty z chili House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia
- 2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 garść orzeszków ziemnych
- 100 ml wody
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Sezam, szczypior/dymka do podania
Opcjonalnie:
- 1 łyżka Pasty bulgogi House of Asia
- 1 łyżka miodu/cukru dla przełamania smaku do sosu
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w skrobi.
- Smaż na delikatnie złoty kolor na głębokim tłuszczu lub w wersji „fit” po prostu na patelni z odrobiną tłuszczu. Odstaw do odsączenia.
- Na patelnię przełóż pastę z chili, pastę z imbiru, przeciśnięte ząbki czosnku, sos sojowy, ocet ryżowy, orzeszki ziemne, wodę i opcjonalnie pastę bulgogi. Podgrzej kilka minut.
- Na patelnię przerzuć kurczaka i wymieszaj. Podaj z sezamem i dymką.