Makaron chiński trzy grzyby
Macie ochotę ugotować coś pysznego? Dziś mamy dla Was przepis na chiński makaron „3 grzyby” – bogaty w smaku, lekko pikantny i nie zawierający mięsa. Przygotujecie je zaledwie w 20 minut. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 3 grzyby Shiitake
- 15 g krojonych grzybów Mun
- 100 g makaronu Mie
- 3 pieczarki
- 1 mała cebula
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 pęczka szczypiorku pokrojonego w 2 cm kawałki
- Olej do smażenia
SOS:
- 2 łyżki sosu Hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Sposób przygotowania
- Grzyby Mun i Shiitake przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki, cebulę, paprykę i odsączone Shiitake pokrój w cienkie plasterki.
- Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj składniki sosu.
- Na rozgrzaną patelnie wlej olej i przesmaż cebulę, paprykę i grzyby. Dodaj makaron i sos. Smaż 3–4 minuty.
- Danie serwuj gorące, udekorowane szczypiorkiem.