Makaron Chow Mein w sosie z grzybów shiitake
Gotowe i smaczne danie w 20 minut? Oczywiście, że to możliwe! Makaron Chow Mein wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać 3 minuty i dodać ulubiony sos. Sprawdźcie jak z tym przepisem poradziła sobie aktorka Aleksandra Hamkało, której rzuciliśmy kulinarne wyzwanie. Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- ½ opakowania Makaronu Chow Mein
- 100 g sosu z grzybów shiitake
- 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2-3 ząbki drobno posiekane
- ½ łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
- 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 100 g marchewki pokrojonej w słupki
- 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 50 ml wody
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Sos z grzybów shiitake wymieszaj z pastą z czosnku oraz wodą.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż kurczaka przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę, marchew oraz paprykę i całość dokładnie wymieszaj z makaronem i sosem, smaż przez kolejne 5 minut.
- Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną dymką.
TIP: Kurczaka możesz zamienić na 150 g tofu.