
Makaron instant z kurczakiem i grzybami z airfryer’a

Kurczak, grzyby, makaron i orientalne smaki… Ten makaron z airfryera to idealna propozycja na szybki i niebanalny obiad, który robi się praktycznie sam! Wystarczy pokroić składniki, zalać wodą, dorzucić przyprawy – a cała magia dzieje się w airfryerze. A ten sos kung pao? Obłęd!
Liczba porcji: 2
Czas: 35 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 opakowanie Makaronu instant House of Asia 200g
- 1/2 Puszki grzybów słomkowych House of Asia lub Shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w plastry
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 50 g Pasty Kung Pao House of Asia
- 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
- 1 łyżka Pędów bambusa House of Asia
- 100 g kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1/3 małej cukinii pokrojonej w kostkę
- 1/2 cebuli białej pokrojonej w piórka
- 800 ml wody
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody
- 2 łyżki dymki lub kolendry drobno pokrojonej
- Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
- Kurczaka zamarynuj w przyprawie chińskiej oraz sosie ostrygowym.
- Makaron pokrusz i przełóż do naczynia airfryer’a. Dodaj pokrojone grzyby, kurczaka, pędy, cukinię oraz cebulę. Zalej wodą i gotuj przez około 25 minut w 175 stopniach.
- Pastę kung pao wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Polej makaron – około 5 minut przed końcem gotowania.
- Gotowe danie podawaj z dymką oraz sezamem.