Ogórki w sosie chińskim
Znudziła Ci się zwykła mizeria do niedzielnego obiadu? Mamy dla Ciebie totalne odświeżenie tego dodatku. Wypróbuj przepis naszego Szefa Kuchni na ogórki w sosie chińskim. Będzie odrobinę pikantnie i intrygująco. Wystarczy, że zrobisz sos: na bazie naszego sosu ostrygowego, sosu sojowego, octu z Yuzu, szczypiorku, cukru i płatków chilli. Te ogórki świetnie sprawdzą się również jako sałatka na grilla.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2-3 łyżki Octu z yuzu House of Asia
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Ogórki wymasuj, rozgnieć nożem i pokrój w nieregularne kawałki. Posól odrobiną soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie osusz ogórki ręcznikiem papierowym i przełóż je do miski.
- W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu tak, aby cukier się rozpuścił. Przelej sos do ogórków, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smak się „przegryzł”.