Ogórki w sosie tajskim
Wykorzystaj letnie, świeże ogórki i przygotuj je w sosie tajskim. W 15 minut przeniesiesz się w kulinarną podróż do Tajlandii, korzystając z najlepszych smaków sezonu! Dzięki naszym autentycznym produktom gotowanie staje się prostsze i przyjemniejsze.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 ogórki zielone, pokrojone w plastry o grubości ok. 5 mm
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 5 łyżek Sosu rybnego House of Asia
- 5 łyżek Soku z limonki House of Asia
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego chili lub 2-3 łyżeczki pasty czosnek, imbir chili zamiast świeżego czosnku, chili, i imbiru.
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka prażonego białego sezamu
Sposób przygotowania
- Pokrojone ogórki posól i odstaw na 10 minut, po czym osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
- W misce wymieszaj najpierw, sos rybny z limonką i cukrem aż się rozpuści. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Ogórki przełóż do miski lub słoika i wymieszaj z sosem.