Onigirazu czyli burger z sushi
Onigirazu – sushi burger w nowej odsłonie! Jeśli kochasz sushi, ale chcesz spróbować czegoś innego, ten przepis na onigirazu jest dla Ciebie! Delikatny ryż do sushi, wołowina w sosie Teriyaki lub bulgogi, jajko sadzone, szpinak, marchewka i sałata – to wszystko zawinięte w nori, tworzy prawdziwą sushi kanapkę. Wystarczy 10 minut, by przygotować ten pyszny i zdrowy burger sushi, który jest idealnym pomysłem na szybki obiad lub przekąskę.
Liczba porcji: 3
Czas: 10 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 200 g Ryżu do sushi House of Asia
- 50 g Pasty Bulgogi House of Asia lub Sosu Teriyaki House of Asia
- 6 Liści Nori alg morskich House of Asia
- Sos do ryżu do sushi House of Asia według uznania
- 200 g wołowiny np. polędwicy pokrojonej w cienkie paski
- 6 jajek
- 1 marchewka pokrojona w cienkie zapałki
- 150 g szpinaku baby
- 6 liści sałaty np. lodowej lub rzymskiej
Do podania: Sos sojowy do sushi House of Asia, Pasta Wasabi House of Asia
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dopraw do smaku sosem do ryżu.
- Wołowinę wymieszaj z sosem teriyaki lub bulgogi. Podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni przez około 3 – 4 minuty.
- Marchewkę i szpinak blanszuj we wrzącej wodzie przez 1 minutę, następnie przełóż do miski z zimną wodą i odsącz.
- Usmaż jajka sadzone.
- Na środku arkusza nori ułóż warstwami wszystkie składniki: ryż, marchew, szpinak, wołowinę, jajko, sałatę i ponownie ryż. Zawiń rogi nori do środka tak, aby powstała mniej więcej kulka dla pewności zawiń onigirazu w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut.
- Przekrój na pół, podawaj z sosem sojowym i pastą wasabi.