Pierożki Gyoza z wieprzowiną i warzywami do woka
Pierożki Gyoza gotowane na parze to małe, ale pełne smaku danie, które zabierze Cię w kulinarną podróż po Japonii. Te małe, aromatyczne pierożki, wypełnione soczystymi kawałkami mielonej wieprzowiny i chrupiącymi warzywami z Woka, są idealne jako przekąska lub główne danie.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
1 słoik Warzyw do woka House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia
1 łyżeczka Przyprawy kuchni Japońskiej House of Asia
16 arkuszy gotowego ciasta wonton
150 g wieprzowiny mielonej
50 g dymki drobno pokrojonej
1 jajko
olej do smażenia
Sos Gyoza House of Asia do podania
1 łyżka dymki drobno pokrojonej do podania
Sposób przygotowania
1. Warzywa do woka przełóż na sito, przepłucz pod bieżącą wodą, odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa z dodatkiem pasty z czosnku.
2. Do miski przełóż mięso, dodaj jajko, dymkę, przyprawę oraz warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Za pomocą łyżki nakładaj farsz na środek ciasta i uformuj pierożki.
3. Gotuj na parze przez około 5 minut. Podawaj z sosem gyoza i świeżą dymką.
TIP: Do przygotowania pierożków możesz użyć bambusowego parowaru.