
Pierożki z papieru ryżowego z krewetkami z airfryer’a

Lekkie, aromatyczne i pełne azjatyckich smaków. W tym przepisie soczyste krewetki łączą się z imbirem, czosnkiem i przyprawami House of Asia, a całość zamykamy w chrupiącej osłonce z papieru ryżowego. Idealne na szybką przekąskę lub kolację we dwoje. Upieczone w airfryerze – bez smażenia i z mniejszą ilością tłuszczu!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 opakowanie Papieru ryżowego House of Asia
- 1 łyżeczka Trawy cytrynowej mielonej House of Asia
- 1/2 łyżeczki Pasty z chili House of Asia
- 1/2 łyżeczki Przyprawy kuchni tajskiej House of Asia
- 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
- 250 g krewetek obranych i oczyszczonych
- 15 g imbiru świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju
Do podania:
Sposób przygotowania
- Krewetki drobno posiekaj i przełóż do miski.
- Czosnek oraz imbir bardzo drobno posiekaj, przełóż do krewetek, dodaj pozostałe składniki i dopraw do smaku.
- Zwilż papier ryżowy, nałóż farsz i zwiń według uznania. Sprawdź nasz sposób zwijania tutaj.
- Gotowe pierożki przełóż do airfryer’a i piecz w 180°C przez 15 minut. Podawaj z ulubionym sosem, np. słodkim sosem chili.