Placki z kimchi
Chrupiące placki z nutą Azji! Placki z kimchi to idealne połączenie chrupkości i delikatnej ostrości. Dzięki paście kimchi i świeżym warzywom ten szybki przepis zabierze Twoje kubki smakowe na kulinarną podróż do Korei. Gotowe w zaledwie 15 minut!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 saszetka Pasty Kimchi pikantnej House of Asia
- 200 g kapusty kimchi odciśniętej
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 200 g wody gazowanej
- 20 g zielonej cebulki dymki drobno pokrojonej
- Kilka listków kolendry drobno pokrojonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej roślinny
- 50 g marchewki pokrojonej w cienkie paski
- 50 g cebuli pokrojonej w cienkie pióra
- Do smaku: sól i pieprz czarny świeżo mielony
Sos do podania:
- 20 g Pasty Kimchi pikantnej House of Asia
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki serka śmietankowego
- Sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania
- Kimchi pokrój w drobną kostkę i przełóż miski. Dodaj warzywa, dymkę oraz kolendrę i dokładnie wymieszaj.
- Do większej miski wlej wodę, dodaj mąkę pszenną oraz jajko. Wymieszaj. Następnie dodaj proszek do pieczenia, pastę kimchi i pokrojone warzywa. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni formuj placki łyżką i smaż po kilka minut z każdej strony.
- Składniki sosu dobrze wymieszaj i serwuj z gotowymi plackami.
TIP: W przepisie zamiast Pasty Kimchi możesz wykorzystać Sos Kimchi House of Asia.