Roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie Sriracha
Roladki z tortilli już od dawna królują na stołach podczas imprez. Wcale nas to nie dziwi! To szybka przekąska, którą każdy z łatwością wykona w domu. Poznajcie wariację przepisu od Łukasza z food² na roladki z chrupiącym kurczakiem w wyrazistym sosie Sriracha.
Liczba porcji: 5
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
Chrupiący kurczak:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 duże jajko
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej (ok. 40 g)
- ¼ szklanki mąki pszennej (ok. 40 g)
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia (ok. 0,5 l)
Sos:
- 100 ml sosu Sriracha czerwone chili
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 50 ml wody
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
Dodatkowo:
- 4 pszenne wrapy tortilla Casa de Mexico
- 200 g serka śmietankowego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 zielony ogórek
- 8 listków sałaty rzymskiej
Sposób przygotowania
Chrupiący kurczak
- Umyte i osuszone mięso pokrój w dużą kostkę (ok. 2-3 cm), a następnie obtocz je w skrobi.
- Do jednej miseczki wsyp mąkę pszenną wraz z przyprawami, a do drugiej wbij jajko i roztrzep.
- Do głębokiej patelni lub do woka wlej olej na wysokość ok. 2-3 cm. Rozgrzej do 160-175°C.
- Kawałki kurczaka maczaj najpierw w jajku, a następnie w mące i wrzucaj na rozgrzany olej. Najlepiej robić to partiami, aby temperatura tłuszczu zbytnio nie spadła. Mięso smaż przez 8-10 minut do złotego koloru na średnim ogniu, obracając je od czasu do czasu. Po usmażeniu odsączaj z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Sos
- Wszystkie składniki na sos przełóż do dużej patelni lub woka i wymieszaj.
- Sos podgrzej, aż zaczną pojawiać się bąbelki, a następnie wrzuć usmażonego kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, a następnie odstaw do wystudzenia.
Roladki z tortilli
- Awokado i ogórka pokrój w słupki.
- Wrapy posmaruj serkiem śmietankowym. Na środku ułóż wzdłuż listki sałaty, kurczaka oraz po kilka słupków awokado i ogórka. Tortillę ciasno zwiń tak, aby w środku znalazły się wszystkie składniki.
- Każdego wrapa pokrój na 10 kawałków (po ok. 2-2,5 cm). Następnie wbij wykałaczki tak, aby roladki się trzymały.