Ryż smażony z kurczakiem i warzywami
Odkryjcie kolejną propozycję na szybkie, tajskie danie. Ryż smażony z kurczakiem i warzywami wzbogacony o pastę z trawy cytrynowej i sos rybny będzie prawdziwą fuzją smakową. Propozycja podania pochodzi od waffle.plantation.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 2 łyżki sosu rybnego
- 100 g ryżu jaśminowego ugotowanego al dente
- 50 g zielonego groszku
- 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki oleju
Opcjonalnie:
- Kolendra
- Szczypior
Sposób przygotowania
- Przygotuj wcześniej ugotowany ryż.
- Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę przez 2 minuty. Dodaj kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Wsyp ryż i zgarnij go na bok, smaż 4-5 minut i całość wymieszaj. Dodaj pastę z trawy cytrynowej i groszek. Następnie wbij jajka i mieszaj do momentu, aż się zetną. Na koniec dodaj do smaku sos rybny i sok z limonki. Podawaj z kolendrą i szczypiorkiem.