Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Odkryjcie kolejną propozycję na szybkie, tajskie danie. Ryż smażony z kurczakiem i warzywami wzbogacony o pastę z trawy cytrynowej i sos rybny będzie prawdziwą fuzją smakową. Propozycja podania pochodzi od waffle.plantation.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min.

Ostrość:

Składniki

  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 100 g ryżu jaśminowego ugotowanego al dente
  • 50 g zielonego groszku
  • 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju

Opcjonalnie:

  • Kolendra
  • Szczypior

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj wcześniej ugotowany ryż.
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę przez 2 minuty. Dodaj kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Wsyp ryż i zgarnij go na bok, smaż 4-5 minut i całość wymieszaj. Dodaj pastę z trawy cytrynowej i groszek. Następnie wbij jajka i mieszaj do momentu, aż się zetną. Na koniec dodaj do smaku sos rybny i sok z limonki. Podawaj z kolendrą i szczypiorkiem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z trawy cytrynowej 50g House of Asia

Pasta z trawy cytrynowej 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI