Ryż smażony z ananasem i fasolą

Liczba porcji:

2

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
  • ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 150 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • ½ świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w dużą kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 1 łyżka cukru kokosowego 
  • 1 cebula dymka, pokrojona
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1.  Na woku lub dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek z imbirem i cebulą. Po chwili dodaj biały pieprz i dokładnie
    wymieszaj.
  2.  Dodaj ugotowany ryż, zamieszaj i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj fasolę i ananasa, zamieszaj, smaż przez kolejną minutę.
  3.  Na koniec dodaj 1 łyżkę sosu rybnego i 1 łyżkę cukru kokosowego. Po minucie danie jest gotowe – podaj je na talerzu udekorowane pokrojoną dymką.

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Czerwone curry z wieprzowiną. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI