
Kuleczki wieprzowo-krewetkowe

Liczba porcji: 2
Czas: 40 minut
Poziom trudności:
Średni
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 400 g mięsa wieprzowego mielonego
- 100 g surowych krewetek; obranych, drobno pokrojonych
- 2 gałązki kolendry; drobno pokrojone
- 1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
- 2 średnie szalotki; drobno pokrojone
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
- 0,5 łyżeczki sosu ostrygowego
- 1 białko jajka
- sok z ¼ limonki
- 50 ml wody
- 0,5 czerwonej papryczki chili; bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona
- 100 g panierki panko
- 500 ml oleju; do smażenia
Sos
- 120 ml majonezu
- 60 ml słodkiego sosu chili
- sok z ¼ limonki
Sposób przygotowania
- Składniki sosu połącz ze sobą i odstaw do przegryzienia się smaków.
- Pozostałe składniki, oprócz panierki panko, wkłóż do głębokiej miski. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z gotowej masy uformuj kuleczki o średnicy 4 cm.
- Kuleczki panieruj w panko.
- Na patelni rozgrzej olej. Kuleczki usmaż na złoto-brązowy kolor.
- Tajskie kuleczki podawaj z pikantnym sosem osobno lub w formie szaszłyków.