Wieprzowina po koreańsku Jakjalubiejesc
Wieprzowina po koreańsku, czyli bulgogi to jedno z najbardziej znanych dań kuchni koreańskiej. Dzięki użyciu naszej pasty Bulgogi, która jest średnio-pikantną mieszanką przypraw w prosty i szybki sposób przygotujesz idealnie doprawione mięso i odwzorujesz kuchnię koreańską w domu. Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min + 1h marynowania mięsa
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
2-3 łyżki Sezamu jasnego House of Asia
1 duża szklanka Ryżu jaśminowego Lotus
500 g polędwiczki wieprzowej (możesz użyć także wołowiny, owoców morza czy tofu)
1 duża marchew pokrojona w cienkie paski
2 szalotki pokrojona w słupki
3 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
pęczek posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Polędwiczkę pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski wraz z pastą Bulgogi. Całość wymieszaj i odstaw na ok. godzinę do zamarynowania.
2. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
3. Zamarynowane mięso przełóż na rozgrzany na patelni olej i smaż bez odwracania kilka minut (mięso się zarumieni), a następnie przewróć i dodaj marchew z cebulą. Całość wymieszaj.
4. W międzyczasie możesz dodać 1/2 szklanki wody i całość wymieszać do odparowania płynu. Przygotowywanie mięsa na patelni powinno trwać około 10-15 minut.
5. Ryż wyłóż na półmiski, a następnie wieprzowinę Bulgogi. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!